fredag 13 februari 2015

Mina funderingar på Årets Bild

Hej!
Låt prisutdelningen vara gratis.
Låt prisutdelningen ta tid…dvs ge alla pristagare pris.
Låt alla pristagare få gå gratis på banketten
Avslöja inte vinnarna i förväg
Se till att det inte kostar för mycket för att gå på banketten
Sätt ett tak på 500 :- för deltagandet i ÅB
Låt juryn välja fritt bland bilderna så att bästa bilden blir vinnare oavsett om den tävlat i en annan klass!
Se till att juryn utser pristagare i alla klasser

(Just nu får jag många propåer om att folk är förbannade och tänker gå ur PFK)


/mvh Lars Brundin

På Skånes djurpark hänger Thomas Löfqvist vinnarbild i klassen natur på väggen. Efter att denna bild vann förbjöds man att tävla med bilder från inhägnat område.(Ännu ett konstigt beslut av ÅB)..Folk fattade inte att bilden var ett journalistiskt mästerverk där björnhanen i förgrunden hade levt ensam o väntade med spänning på en hona... 

5 kommentarer:

 1. Låt prisutdelningen vara gratis.- Ja, gärna för mig

  Låt prisutdelningen ta tid…dvs ge alla pristagare pris. - Helt OK, fast en gång på Berns somnade jag och missade utdelningen i ett par klasser.

  Låt alla pristagare få gå gratis på banketten - Mer ekonomi senare.

  Avslöja inte vinnarna i förväg - Har diskuterats fram och till baka genom åren. Tanken är att få uppmärksamhet för tävlingen vid fler tillfällen. Tidpunkten för prisutdelningen har knutits till bokproduktionen. Borde kanske omprövas.

  Se till att det inte kostar för mycket för att gå på banketten. Då är alternativen att en kommun ute i landet bjuder eller en lagom stor buffé.

  Sätt ett tak på 500 :- för deltagandet i ÅB - Om taket är 500:- (dvs 400:- plus moms) och säg 350 deltagare, så blir det inte mycket till tävling. Do the math, som de säger i USA. Dessutom är den här lilla gruppen deltagare i den här väldigt lilla föreningen ganska ointressant för annonsörer och sponsorer. Ska man ha en tävling på den här nivån, så kostar det. Att sen jämföra med WPP eller POJi och prata om världens dyraste fototävling för deltagarna, är naivt.

  Låt juryn välja fritt bland bilderna så att bästa bilden blir vinnare oavsett om den tävlat i en annan klass!
  Se till att juryn utser pristagare i alla klasser -
  Man kan aldrig veta hur en jury kommer att bete sig! När det gäller årets klass om Sportreportage, så är det lite som när man skrev uppsats i skolan och fick underkänt för att man missuppfattat ämnet.

  SvaraRadera
 2. Jättebra ideer brunte

  Vill gärna citera Adelcreutz
  ” - 
Man kan aldrig veta hur en jury kommer att bete sig! När det gäller årets klass om Sportreportage, så är det lite som när man skrev uppsats i skolan och fick underkänt för att man missuppfattat ämnet.”

  Bara att denna gången gav läraren alla underkänt för att läraren inte visste nått om ämnet och när eleverna frågade varför så blev läraren otrevlig , gick ut i media och sa att hen skämdes över resultatet och påstod att eleverna inte var konstruktiva.

  Mvh Jonas

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte heller vad Rolf menar med "missuppfattningen om ämnet" ?
  Det är inte så mycket som skulle kunna missuppfattas med den enkla ämnesförklaringen "Bildreportage från aktivitet som betecknas som sport. Reportaget ska innehålla minst tre bilder."

  När sedan juryn väljer att ändra sin bedömning av klassen är ju en helt annan sak, och när de istället vill plocka ihop bilder från andra klasser till en kollektion utöver de satta reglerna så känns det ju mer som att det är juryn som missbedömt ämnet.

  Sedan kan man ju fråga sig om det här beslutet verkligen ledde till något positivt ?
  Har någon endast av deltagarna tyckt att detta beslutet var rätt ?
  Har Årets Bilds juryn fått någon positiv kritik för det här ?
  Är det att någon förutom de tre i juryn som tyckte de gjorde rätt ?
  Är detta positivt för framtida Årets Bild-tävlingar att man inte vet hur en jury kommer bete sig och vilka klasser som skall försvinna ?

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
 4. Tack alla för att ni läser och kommer med funderingar och synpunkter. Det är bra att ni gör det..
  Vi får väll se vad som kommer ut ur det här...
  Tror det var Åke E som kom med ett bra förslag att trycka boken på "print on deman" om man nu vill ha den...då frigör man lite pengar och om man samtidigt ändrar mun efter massäck så kanske man kan ha en fast avgift för att få tävla med hur många bilder man vill....Tja, vad vet jag.
  /Brundin

  SvaraRadera
 5. Vill bara påpeka att jag inte tävlade i år.....
  Jag är INTE bitter....

  SvaraRadera