måndag 2 mars 2020

Album 3 under produktion Så här går det till

Så har alla grunder lagts till elva nya spår. Det har varit lite nytänk den här gången när det gäller framtoning av materialet. Det trogna och fantastiska kompbandet Edsvurna män har fått vila lite den här gången och jag har plockat in andra musiker på bas, trumma och gitarr. Det kommer bli en lite annorlunda ljudbild och det är det som är meningen. I grunden är det ändå melodierna som räknas som Tom Petty en gång sa.
För den som är nyfiken så har processen sett ut så här.

Låten skrivs färdigt akustisk efter att den har spelats upp för frun och Herbert (spelar gitarr i Edsvurna män) och Herbert är även medkompositör till vissa låtar här.
Låten har plockats ner till replokalen där Edsvurna män har tagit den till sig och kört den några gånger. Små ändringar och lite tyckande och tänkande. Alla låtar har inte gått igenom kompbandets fingrar utan har bara spelats vid köksbordet.

Tjugofem demolåtar spelades upp för Herbert och vi gallrade ner låtmaterialet till elva låtar. Hur gallrades dessa? Vi utgick från takt, tempo och innehåll.
En process som på många sett är smärtsam då det handlar om "kill your darlings". Men trösten eller risken är att några kommer med till nästa album.

De elva låtarna har nu fått lite "kläder" och referenser till andra låtar så att producenten kan få en någorlunda klar bild över det han får höra från de något ljudmässigt dåliga demolåtarna.

Ännu en genomgång med producenten Antti som nu har lyssnat noggrannare på materialet och vi går igenom låt för låt hur det skall orkestreras och vilket tempo låten skal ha. (Taktslag per minut, förkortat bpm, är ett mått på tempot hos ett musikstycke.)

Första dagen i studion och musikerna träffar varandra för första gången och vi bekantar oss med varandra, ställer iordning utrustning och rattar in vårt ljud.

Sedan gör vi samma sak inför varje ny låt:
Vi lyssnar på demon. Vi diskuterar de olika partierna. Vad händer efter versen? Kommer det en brygga här eller är det rätt in i refrängen?
Jag sjunger ibland igenom låten akustiskt och musikerna gör anteckningar.
Här kan det ibland bli lite små ändringar från demon. Inget dramatiskt men små förbättringar som skapar dynamik, luft och bättre övergångar mellan olika partier i låtarna.

Efter genomgången så är det inspelningsläge. Oftast spelas låten igenom en eller två gånger sedan sätter man låten direkt. Låten spelas in med klick track och det betyder att man lättare kan gå in i efterhand och göra justeringar på eventuella partier som spelats fel. Jag sjunger samtidigt låten i ett annat rum och hjälper musikerna in i olika delar av låten genom att säga att nu kommer refräng, vers eller soloparti etc.

Avslutningsvis så lyssnar vi igenom låten och eventuellt gör vi omtag av ett viss parti direkt medan vi har låten i kroppen.

Sedan är det bara att ta nästa låt.

Låtarna kommer att putsas lite till. Orgel, dragspel, akustisk gitarr, piano eller blås... och ny sång och förhoppningsvis körer.

Grundmännen som sätter grunderna. Antti, Roger, Herbert, Tomas och Lars  Foto: Per Karlsson

Sångpålägg Foto: Hanna Svensson