fredag 24 augusti 2012

Jag har världens bästa jobb

Utsikt från taket i Dalby kyrka, strax öster om Lund
-Du har världens bästa jobb Lars! Så sa Billy från Scotland till mig i somras  när vi tillsammans reste runt med Dimestore Junkies. Jag påpekade att jag hade semester och gjorde deras sommarturné på min fritid. Han bara log och sa samma sak igen. Och visst är det så. Jag har världens bästa jobb. Tänk att kunna få möjligheten att klättra upp bland byggnadsställningarna runt Dalby kyrka. Röra vid takteglet och titta på utsikten. Inte i smyg eller gangstrat sig upp. Utan inbjuden av arkeologer som säger, kom med här. Fantastiskt!

Vi journalister får möjligheten att följa med. Vara era ögon när det skall visas saker. Ny tunneln under Malmö, Malmö arena, inuti Öresundsbrons pyloner, hemma hos Zlatan, visa er sporthändelser från bra positioner, samtala med intressanta människor, träffa vilda djur, ta sig in innanför avspärrningarna och mycket, mycket mer. Och visst är det kallt ibland, visst har jag kräkts på båt och flyg. Jag har svimmat i väntrum och i operationssalar. Jag har blivit genomblöt av regn och fallit i vattnet på sjön. Jag har blivit biten av hundar, hästar och bajsad på av kossor. Fått svindel i lyftkranar med gallerbotten, utburen av vakter i sportarenor och konserthallar. Slagen på av arga människor som inte vill att man skall ta bilder. Haft en pistol riktad mot huvudet, kraschat med en brinnande varmluftsballong, trillat ner från en hög musikscen, dansat med Prince och Per Gessle samtidigt!, haft mina två händer på prinsessan Stephanies av Monacos bröst, solat med en naken Lena Ohlin, fått fingret av kungen, Pernilla Whalgren vill slå mig på käften, byggt flotte och åkt på Klarälvens vatten, blivit idiotförklarad av golfpublik och hyllad som god medmänniska när man släppt  kameran och hjälpt till att trösta eller hålla om folk som har det dåligt. Jag har fällt tårar bakom kameran av glädje och av sorg. Jag har dykt på botten av Öresund och klättrat i berg. Gått vilse i skogar och väntat utanför myndigheters dörrar.

Hur många koppar kaffe har jag druckit på jobbet, hemma hos folk? Vet inte men många liter har det blivit. Vi träffar glada människor, trasiga människor, människor med sorg, arga, uppgivna, euforiska och "vanliga" människor. Alla har dom en historia att berätta, du med! Och det är med en viss spänning i kroppen, ödmjukhet också, som man går till jobbet varje dag. Vem eller vilka skall jag få glädjen att få träffa idag? Jag älskar det här jobbet! Och jag tror efter alla dessa år som fotograf att människor har ett gott hjärta.
Nu skall mannen med världens bästa jobb gå till frisören som en vanlig man i stan. Vi ses där ute!
Dalby kyrka, Nordens äldsta stenhus

Håkan "Fuck you!" Dahlby visar oss sitt barndoms lekplats.

Willie Nile på St: Gertrud, Malmö. -I trust you Lars, do whatever you want.

Vångavallen, Trelleborg. Sveriges blåsigaste arena

Dansbandet Voize repar i sin nya replokal. Mitt i vackra Skåne