tisdag 15 augusti 2017

Eva Dahlgren stortorget Malmö 20170814

Eva Dahlgren 1981 vs 2017 ©Lars Brundin och Lotta Brundin Gyllensten

Det var ett tag sedan jag såg en konsert mer Eva Dahlgren. Kan bara konstatera efter gårdagens finstämda framträdande att jag borde varit en konsertbesökare till henne mycket tidigare än igår.
Först måste jag bara knäböja för Evas röst. Har den någonsin varit bättre? Denna viskande, smekande, sammetslena, hypnotiserande stämma. Den är fantastisk! I går var den mer än allt.
Sedan må det var så att de nya kostymerna till låtarna inte riktigt är i min smak. Allt för mycket av "industrirock a la Thåström". Lite för många låtar som sakta växer till ett crescendo i slutet av låten med endast ett enstaka pumpande ackord.
Publiken på Stortorget i Malmö verkade gilla Eva Dahlgrens konsert och det var många glada miner i den något kylslagna Malmönatten.
Undertecknades favorit efter gårdagens konsert var "Ung och stolt". I en klädsamt nedtonad version endast ackompanjerad av Evas egen gula telecaster fick orden bära låten på ett vackert sätt.

Stora guldstjärnor till festivalarrangören vid stora scenen som har underlättat för de jobbande fotograferna på ett fantastiskt sätt. Jag applåderar och ber resten av världen! att ta efter deras sätt att fixa för fotograferna. Med extra plats framför scenen i mitten och med en ramp som gör att man kan kliva upp med kameran så att det går att fotografera över scenkanten. Världsklass!

De båda bilderna ovan är mitt första och det senaste möte med denna sångerska från Umeå. Det första mötet var 1981 i Växjö. Vår niondeklass (9C Arabyskolan) skulle samla pengar till en skolresa. Vi fick möjligheten att boka upp Eva Dahlgren för en konsert och vi lyckades samla in hela reskassan i ett svep den kvällen. Jag vet inte om hon mins den kvällen men det blev rätt mycket skriverier i lokalpressen. På en av bilderna i tidningen var det en finnig, lockig Lars Brundin som kramade en generad, blyg Eva Dahlgren. Bakom oss fanns resten av klassen och fotot togs av Ingemar Kroon på Smålandsposten. Bilden finns i mina gömmor och det skulle vara kul Eva om vi kunde mötas igen.
Herregud Eva! Du var 21 år där i aulan på Katedralskolan.
Den plattan som precis var släppt hette "För väntan". Vi köpte den alla av dig och vi stod på led efter spelningen i logen för att få den signerad. Du tog dig tid och du skrev olika små hälsningar till var och en av oss. Något som jag så här i efterhand tycker var väldigt fint gjort.

Så tack för igår Eva. Jag lämnade mina kameror hemma bara för din skull och bara lyssnade och njöt. Min vackra fru tog gårdagens konsertbild och det fanns ett väldigt stort leende på hennes läppar efter spelningen.
Det blev en vacker kväll.
/Lars Brundin

Som vanligt kan du lyssna på min musik på Spotify eller på alla digitala kanaler...eller köp skivorna.