onsdag 4 december 2013

Sydsvenskanhuset från 1983-2013

Milleniumskiftet högst upp i Sydvsenskanhuset år 2000

Det var en mulen sommardag  som jag för första gången klev in genom dörrarna i det gigantiska tidningshuset på Krusegatan i Malmö. Jag var 17 år och utsänd från Smålandsposten för att bevaka friidrott i Malmö. Eftersom jag var för ung för körkort så var det tåget från Växjö ner till Malmö som gällde. En taxi från stationen tog mig till det imponerande tidningshuset. När jag klev in genom dörrarna så tyckte jag att foajén var lika stor som EPA hemma i Växjö. Jag minns också att jag imponerades av de två TV-apparater som hängande ovanför de tre hissarna.
 Jag var i "skrapan" för att låna framkallning och mörkrum och jag minns att Bosse Nilsson från Kvällsposten tog emot mig. På frågan hur jag skulle ta mig till stadion så svarade jag taxi men då hördes det en stammande, småländsk röst i fotografernas samlingsrum. - Han kan åka med, med mig. Det var mitt första möte med den underbara Thomas Löfqvist, Sydsvenskans evigt snälla hippie.
Jag minns att Thomas rattade en sliten Volvo 245 med ena handen och i andra handen hade han hela tiden en rykande cigarrett. ( Han skulle senare som fackchef se till så att undertecknad blev anställd på Sydsvenskan.)
Några år senare efter att ha gjort lumpen och ett år i Stockholm på Expressen så ringde Kvällspostens fotochef Torsten Pamp och frågade om jag kunde tänka mig att jobba 6 månader för dom i Malmö. Jag hade då redan lovat Bengt Dobrin på GT i Göteborg att jobba där men Malmö lockade mer.

Då under de första åren så delade Kvällsposten och Sydsvenskan på våning 3. Ut genom hissarna och till höger så kom man fram till ett vägskäl. Till vänster Kvällsposten, till höger Sydsvenskan. Fotograferna huserade bakom hissarna i ett slags ingenmansland. Där satt Rolf Ziger och sålde våra bilder, där fanns telefoto. Längre in fanns labbet med det långa ljusbordet och allra längst in det heligaste, mörkrummet. Ett mörkrum med nio förstoringsapparater av modellen Leica. Det gjordes mästerverk med multigrades Illfordpapper modell större.

Jag blev kvar i tidningsskrapan och jag mötte även Monica som kom att bli min hustru och livskamrat i över 20 år. Även mor till min vackra dotter Nikki och hennes fina bror Alexander. Ovan nämnda firade vi tillsammans milleniumskiftet i skrapan. Jag jobbade som bildredaktör och även fotograf under denna speciella kväll. Medan barn och äkta hälfter blev bjudna på en tre-rätters nyårs meny så såg vi andra till att göra en unik tidning. Det är en nyårsafton som vi aldrig kommer att glömma.

På adressen Krusegatan 19 har jag gjort det mesta man kan göra på en tidningsredaktion. Jag är fortfarande fotograf men har även hunnit med att redigera featuresidorna under ett år, webb-TV i tre år, bildredaktör i ett år, varit spelrecensent och suttit som vikarierande bildchef från och till i perioder. Jag sökte även en tjänst på radiotidningen som skulle dra igång men den ansökan har ännu inte besvarats. Jag misstänker att jag inte längre är aktuell för jobbet då radiotidningen lades ner 1998. Men jag väntar fortfarande på ett svar på min ansökan....

Det finns många minnen från kollegor som sitter i de där tidningsväggarna, levande, de som slutat och de som alldeles för tidigt har gått bort. 
Om det finns en redaktion i himmeln så förväntar jag mig att vi så småningom gör jobb tillsammans igen, Birger Buhre, Staffan Johansson, Magnus af Gjejerstam, Mona Jakstrand, Lennart Gullberg, Bert Olsson och tyvärr några stycken till. Ni lever alla i mitt hjärta. 

Det är mycket kul som gjorts i det där huset och många roliga och dråpliga historier och händelser som har utspelats där. Det finns mycket bloggmaterial att hämta där. Kanske historien om hur vi fotografer lurade en hel redaktion i tron om att det var gratis mat i personalrestaurangen eller när jag förorsakade ett mattbyte hos VD:en på de övre våningsplanen. Eller när vi elakt men hjärtligt skämtade med varandra i mörkrummet på olika sätt.

Nu gör vi som kungen. Vi vänder blad och ser till att det blir lika roligt på den nya adressen i stan, Rådmansgatan 16. I kväll är det tydligen julfest där och jag jobbar kväll......
Fotografernas hörna 2013 (gamla arkivet bakom Kvp sporten)

Hasselbladsändare och scanrar åker på tippen
Adress Krusegatan 19Det onda ögat, cyklopen på våning 13
Det smyckade garaget ( till invigningsfesten 1965) där jag efter 19 år äntligen fick en garageplats.

Byline 1993 (herregud!)

Bildredaktör var jag under något år 1998

Byline 1999


Ett av de första jobben för Kvällsposten, gruppen Torson