måndag 10 mars 2014

Årets bild 2014 Niclas HammarströmUnderbara Niclas Hammarström har tagit Årets Bild 2014 - en bild från Aleppo i Syrien.
Niclas Hammarström vann även kategorierna Året Bildreportage Utland och Årets Porträtt
.
Så här lyder juryns motivering: "Årets bild griper tag i betraktaren och är omöjlig att glömma. En ung pojke håller kriget i sina händer. Genom hans alltför erfarna blick blir krigets vardag påtaglig och begriplig. Bilden är en stark symbol för en till synes olöslig konflikt."
Vi var lite över hundra glada pressfotografer som träffades i Sundsvall i helgen. Det var mycket värme, kärlek, skratt och bra diskussioner under dagarna tre. Genusfrågan dök upp om att det mest är män i prislistorna. Det pratades inte så mycket om klassindelning och det pratades lite om att ge amatörerna inträde. Frågor som säker kommer att diskuteras igen.
Sa jag det att härliga Magnus Wemman blev årets fotograf. 
Tack alla för helgen i Sundsvall!
Grattis ALLA pristagare.
Nästa år får ni se upp! Då skall jag ha lite vassa, skarpa kort att tävla med.
En liten undran. Var var mittuniversitetet (Sundsvall) som utbildar alla fotografer som kommer till våra tidningar för praktik. Hade känts väldigt fint att få se deras lokaler eller att få träffan nästa årskull av elever. Känns märkligt att de inte var närvarande i sin egen stad.