torsdag 22 oktober 2015

Grattis till nomineringen Åsa, Johan och Linda

Så här skriver TT idag...Grattis till er allaHär är de nominerade till TT:s Stora Fotopris 2015

Åsa Sjöström, Linda Maria Thompson och Johan Bävman är årets nominerade till TT:s Stora Fotopris. Vinnaren avslöjas 3 december och då presenteras också vem som får ta emot TT:s Fotostipendium. 

Åsa Sjöström//Secret Camps. De har lämnat allt bakom sig; hemmet, familjen, släkten. Allt som är bekant och invant. En del pratar inte svenska. Några har bott i Sverige utan att komma i kontakt med världen utanför dörren. Kvinnor -några med eget boende- som lider av ensamheten och det fullständiga tomrummet. De finns inte längre i ett sammanhang. De drömmer om en stunds glädje, om att deras barn ska slippa sitta innestängda på någon kvinnojour. Våldet mot kvinnor och barn tar inte semester. Men bilderna ni ser handlar om några dagars frihet på ett sommarläger någonstans nära dig. 
Linda Maria Thompson//In Place Of Memory tar upp frågor kring identitet, plats, och migration samtidigt som den utforskar hur kollektivt minne tar sitt utryck i fotografier. Genom att använda mig av min egen migrationshistoria och återvända till platser i Ådalen som är fyllda med idylliska barndomsminnen försöker jag närma mig universella sanningar kring migration och platsens betydelse. Området är kanske mest känt för de historiska händelserna kring Ådalen 1931 men det genomgår nu stora förändringar i form av en ständig utflyttning av lokalbefolkningen samtidigt som man ser en stark tillströmning av flyktingar. 
Johan Bävman//Swedish Dads. Sverige har en av de mest generösa föräldraförsäkringarna i världen. Trots den förmånliga försäkringen och bonusen, unik i sitt slag, är det bara en bråkdel av landets pappor som väljer att ta ut alla sina lagstadgade föräldradagar. Endast 14 procent väljer att dela helt lika. Mitt fotoprojekt Swedish Dads bygger på porträtt på långtidsföräldralediga pappor i vardagssituationer där man tyvärr än idag förväntar sig kvinnor. Jag vill berätta om bakgrunden till vårt unika föräldraförsäkringssystem, men också så ett frö hos andra pappor, i Sverige och i andra länder, om vilka positiva effekter ett generöst föräldraförsäkringssystem kan ha.