onsdag 3 juni 2015

Mysteriet med nallarna


 Lotta Satz skriver fint om mysteriet med nallarna hos oss här på Sydsvenskan.
Jag var uppe och fotograferade delar av samlingen hos vaktmästeriet.


Anonyma paket kommer ett par gånger om året

MALMÖ Mystiska paket med välparfymerade nallar har gäckat Sydsvenskan i flera decennier. I minst 30 år har de skickats anonymt till en ickeexisterande kontaktannons. I julas var det första gången hälsningen var undertecknad.
I cirka trettio år har paketen med leksaksdjuren kommit hyfsat regelbundet, en till ett par gånger om året. I julas var det första gången som den 30 år långa anonymiteten bröts. Julhälsningen var undertecknad Elisabeth & Lili.
Sven-Gunnar Nilsson, vaktmästare på Sydsvenskan, är den som de senaste åren öppnat de parfymerade paketen. I fönstret i arbetsrummet står tio års leksaksdjur på rad.
I julas var det första gången som hälsningen var undertecknad, med två förnamn, Elisabeth & Lili.
Innan var det Läsarservice på tidningen som fick öppna paketen som är adresserade till "K177 Röd Tråd" Sydsvenskan, 205 05 Malmö. Adressen liknar ett svar till en kontaktannons.
–  Men den signaturen har aldrig funnits. Vi har även kollat med Kvällsposten som inte heller haft en sådan signatur, berättar Sven-Gunnar Nilsson.
Paketen kommer utan porto och utan avsändare. Nallarna är ofta inslagna i presentpapper, sen finns det bubbelplats eller något annat runt paketen.
Sven-Gunnar Nilsson berättar också att nallarna är så starkt parfymerade att de får stå i ett förråd flera månader innan de kan vistas bland folk.
– Senaste gången var det bara en julhälsning, annars brukar det vara en form av resedagbok med i paketet. En handskriven A5-sida med berättelser från olika länder, säger han.
Vet du något om nallarna så hör av dig till malmo@sydsvenskan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar