lördag 8 juni 2013

1905 och stolta män poserar

Byggarna från 1905 Foto: Sydsvenskans arkiv

Samma vy 108 år senare Foto: Lars Brundin
År 1905 var vi fem miljoner själar i Sverige. Diktaren och sjöofficeren Oscar den II var Sveriges och Norges  kung men detta år 1905 den 7 juni, bryter Norge med Sverige och Unionen upphör. Sven Hedin reser till Tibet  och Jule Verne avlider 77 år gammal medan hans böcker lever vidare. Greta Garbo födds och Tsaren lovar allmän rösträtt i ett oroligt Sovjet och revolutionen slås tillbaka. Riksdagshuset i Stockholm invigs och tusen personer i vårt land dör av sjukdomen polio. Bilregistret invigs med 115 registreringar samtidigt sätts ett nytt hastighetsrekord på hisnande 156,5 km/h. Någon hittar en plats i Nevada och döper platsen till Las Vegas. Albert Einstein jobbar på sina teorier och samtidigt försvinner Huckleberry Finn från hyllorna på biblioteket i Boston för att det är "dålig läsning".


Jag tittar på bilden igen och förundras. Dessa män som byggde huset som vi bor i. Visste dom allt det här?  Förmodligen inte. Troligt är att de visste vem som var kung, att det var oroligt i Sovjet och kanske att Örgryte blev svenska mästare i fotboll. De visste att Unionen med Norge är upplöst att det råder starka politiska spänningar i landet, försvarsvänner står mot pacifister, socialister mot traditionella samhällsbevarare, och inbördeskriget var nära.

Huset står kvar och viskar sin historia. Dessa väl murade stenar finns kvar, vackert upplysta av junisolen, murade av stolta hantverkare i hatt. Det är bara omvärlden som har förändras en smula.